Mit tehetek akkor, amikor a barátnőm édesapja súlyos beteg lett, az intenzíven van, és mindenkinek csak várni kell, mikor lesz jobban, nem lehet látogatni őt, meg a barátnőmmel se találkozhatok?-Pálffy Patrik

Nehéz időket élünk mindannyian, és különösen nehéz azoknak, ahol valamilyen súlyos beteg van a családban, legyen szó koronavírusról, vagy más betegségről. Ilyenkor nem sokat tehetünk, az orvosokra kell bíznunk a munka nagy részét, ami tehetünk, hogy támogatjuk egymást.

Kicsit talán túl kell mutatnunk a „nem lesz semmi baj” és „minden rendben lesz” gondolatokon, és valami olyannal elő állni, ami tényleg segíthet. Ha tudjuk, próbáljuk online tartani a beteggel a kapcsolatot és ne feltétlenül éreztessük vele, hogy ő most beteg. Persze, kérdezzük meg, hogy van, van-e valami fejlemény, de az ő hangulatán is tudunk dobni, ha teljes emberként kezeljük úgy, hogy érzi a törődést és a gondoskodást is. Meséljük el mi történt velünk mostanában, a hobbinkról, olvastunk-e valami érdekeset.

Ha nem a családunkban, hanem mondjuk egy barátunk családjában van a probléma, akkor is feladatunk tartani a lelket benne. Itt talán jobban kell mérlegelni, hogy a barátunknak mennyire van szüksége arra, hogy kiöntse nekünk a lelkét, és mennyire arra, hogy tereljük el a figyelmét. Ha előbbi, akkor hagyjuk, hogy elmondja és kérdezzük meg, mivel tudunk a legjobban segíteni neki. Ha utóbbi, itt is próbáljuk meg terelni valahogy a figyelmét és feldobni valami érdekességgel: egy sorozattal, egy jó könyvvel, vagy hasonlók.

 

Bárhogy is, reméljük hamarosan vége lesz a bezártságnak, és kitartást a betegeknek és a családoknak.