Gyermeknek és szülőnek egyaránt nehéz – Antal Diána – 2020.04.07.

Az elmúlt hónapok, hetek olyan krízishelyzetet idéztek elő, amely helyzettel nem könnyű megbirkóznunk. Hirtelen elvesztettük a talajt a lábunk alól, s teljesen új helyzetekhez kell alkalmazkodnunk. Újra közel kell kerülnünk egymáshoz, hiszen az idő nagy részében össze vagyunk zárva, ezzel egyidejűleg viszont elveszítettük azt a szabadságunkat, hogy akkor lássuk a szeretteinket, amikor csak kedvünk tartja. Sokan érezhetjük, hogy eddigi erőforrásaink nem elegendőek az újonnan jelentkező akadályok leküzdéséhez. S pontosan erről szól egy krízis. Közben pedig felerősödik személyes felelősségünk, hiszen nem csupán önmagunkért, s családunkért vagyunk felelősek, de valahol minden embertársunkért.

Kedves Szülők!

Sokakra közületek most extrém mértékű teher nehezedik. Dolgozni, főzni, fenntartani a háztartást, tanulni a gyerekekkel, biztosítani a család számára az elegendő testmozgást, a szabad levegőn tartózkodást. Megszervezni egy hetet elejétől a végéig embert próbáló feladat. S ez még csak a dolog gyakorlati része. A lelki teher, amelyet a jelenlegi helyzet rak Rátok, talán ennél is nehezebb. S most ezzel a teherrel nem csupán Magatokért kell megbirkóznotok, de a körülöttetek élők miatt is. Megnyugodni, hogy mást is megnyugtassatok. Nem egyszerű feladat!

A jelenlegi krízishelyzetben fontos, hogy a gyermek azt érezze, nincsen egyedül, s, hogy van kihez fordulnia, amikor már nem bírja cipelni a médiából ráömlő statisztikákat és híreket, vagy amikor hirtelen rátör a félelem. Ismerd el félelmeinek létezését és jogosságát! Ha épp csak pár szabad perced van is, szánd azt arra, hogy meghallgatod őt, mert ez már önmagában nagy megkönnyebbülést jelent majd. Biztosítsd arról, hogy te akkor is jelen vagy, mikor éppen nem tudtok beszélgetni. S amint kicsit több időd lesz, folytassátok a beszélgetést, mesélj te is a saját félelmeidről, hogy érezze, nincs ezekkel egyedül.

 Légy hiteles, s ne bagatellizáld el a helyzetet!

Szervezzetek minden hétre valami közös családi programot, legyen ez

egy séta, játék a kertben, társasjáték, vagy akár közös főzés. Amikor napközben te dolgozol, ő meg tanul, egyezzetek meg kisebb szünetekben, amikor a beszélgetésé lehet a főszerep, s amikor csak egymásra figyeltek.  

Érdemes elsajátítanotok valamilyen stresszlevezető módszert (találsz itt többet is a honlapon ), amit nap, mint nap alkalmaztok együtt, vagy akár egymástól függetlenül is. Ha lehetséges, indítsátok a napot egy „nyitókörrel”, amikor is elmondjátok egymásnak, hogyan aludtatok, hogy érzitek magatokat, s megbeszélitek az aznapi terveiteket. Majd a nap végén újra üljetek össze, és összegezzétek a napi történéseket. Keretbe foglalni a napot, segíthet némileg visszaszerezni a kontrollt, amely aztán az egész környezetedre jótékony hatással lesz. Lehet ez egy relaxáció, torna, közös tánc vagy ének, viccmesélés, barkácsolás, bármi, ami közel áll hozzátok.

Bár a lehetőségeink kissé beszűkültek, az élet nem állt meg. Kis kreativitással most felfedezhetjük, mi mindent vagyunk képesek megvalósítani otthon, a négy fal között.

Legyél képben a napi hírekkel, de ne vidd túlzásba, s amennyire csak lehet, igyekezz valamelyest a gyermek számára is megszűrni az információkat. Van sok jó és hasznos cikk, videó, mely segíthet megérteni a jelenlegi helyzetet, viszont a kevesebb talán néha tényleg több. Én személy szerint igyekszem csupán napi egyszer átolvasni a fontosabb tudnivalókat, s sokszor már ez is túllépi a számomra befogadható ingermennyiséget. Védjétek magatokat a rátok zúduló információk áradatától!

Fontos, hogy ne hibáztasd magad, mikor elfogy a türelmed, vagy, ha nem sikerült mindent, amit reggel elterveztél, estére megvalósítani. Figyelj a határokra, neked és gyermekednek egyaránt szüksége van a magánszférára, az énidőre. A fő szabály pedig: BÁRMIRŐL SZABAD BESZÉLNI. Mikor, ha nem most?

 

Szatmárcseke, 2020. április 7.                                                                      Írta: Antal Diána