Egyre többször kiabálás van nálunk! – Antal Diána

Járványtól függetlenül, vannak az életünknek olyan pillanatai, amelyek elől nem tudunk elmenekülni. Vannak harcok, amelyeket kénytelenek vagyunk megvívni. S a jelenlegi helyzet most megköveteli tőlünk a problémák kibeszélését, nem tudjuk elodázni a nehézségeket, hiszen az is lehet, hogy még hónapokat kell ilyen módon eltöltenünk. S ha nem beszélünk, a feszültség egyre növekszik, mígnem olyat mondunk, vagy teszünk, aminek súlyos következményei lehetnek, vagy pedig olyan mélyre ássuk el magunkban az érzéseket, hogy már azt sem tudjuk majd, miért haragszunk, vagy miért szomorkodunk.

Ha bánt valami, mondd el, hogy mi az! Ha szomorú vagy, mesélj az okáról! Ha haragszol valakire, fejezd ki, hogy miért! Ha félsz, oszd meg a félelmed tárgyát! Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget! Ha elfáradsz, kérj időt a pihenésre, az egyedüllétre! Fejezd ki a szükségleteid, jogod van szomorkodni, örülni, haragudni, sírni, félni, nevetni, nem érteni!

Van, hogy a másik nem ért meg, vagy nem képes meghallgatni téged. Jusson eszedbe, hogy talán ő is éppen fél, haragszik, vagy szomorú és bizonytalan, hogy hozzád hasonlóan talán ő sem tud mit kezdeni az érzéseivel. Ezért ne hibáztasd őt, de ne hibáztasd magadat sem! Bátorítsd, hogy beszéljen veled őszintén, s mondja el nyíltan, mi bántja. Lehet, hogy együtt képesek lesztek megoldást találni a problémára, vagy ha arra nem is, a beszélgetés által mindenképp enyhül majd a feszültségetek.

Végül pedig minden jogod megvan ahhoz, hogy védd magad, így ha végképp nem tudsz mit kezdeni a másik haragjával, próbálj meg visszavonulni, és várd meg, míg az elcsitul. Tudatosítsd magadban, hogy még ha hozzá is járultál esetlegesen a felbosszantásához, attól még nem vagy rossz, és nem te vagy az egyedüli felelős. Azt pedig pláne nem érdemled meg, hogy a másik fél állandóan rajtad vezesse le a felgyülemlett feszültségét. Tartsd tiszteletben saját határaidat, szükség esetén pedig kérj segítséget a családod többi tagjától. Ha pedig úgy érzed, jól jönne egy kis külső támogatás, fordulj bizalommal pszichológus kollégáinkhoz, akiknek az elérhetőségét megtalálod itt a honlapon.

Ne felejtsd el: NEM VAGY EGYEDÜL!