Eddigi életünk kaleidoszkópja a különleges időszakban

(Dr. Szabó Sára)

A jelenlegi helyzetben sok folyamat leállt vagy lelassult: nem megyünk dolgozni, iskolába, nem indul új képzés, projekt, és az eddig kavargó homokszemek, kavicsok, kristályok összeszűkülnek a térben, és a kijárási korlátozással, rákerül a kaleidoszkóp végére a membrán, lezárul a továbbhaladás, és összegyűjti a benne lévő darabkákat, amik a napok múlásával elkezdenek forogni, mozogni, új meg új alakzatot rajzolnak ki. Újdonság most kevésbé kerül be, azt nézzük, ami van, sokszorosan tükrözve, felerősítve. Most nehezebb tovább szaladni, csak nézzük és nézzük a meglévő dolgokat.

Ha van kedved, merülj el egy kicsit magadba, és belső figyelmed terében engedd, hogy megjelenjen jelen életed kaleidoszkópja, bármilyen színes vagy fekete-fehér alakzat, paca, ami jön,

és ha tovább szeretnéd vinni, rajzold is le, vagy rakd ki kavicsokból, használati tárgyakból, levelekből, vagy amit találsz! Tölts vele némi időt, és csak úgy írj le magadnak bármit, ami eszedbe jut róla! Nem kell, hogy logikus és érthető legyen, egyszerűen bármit! (Ha szeretnéd elvégezni a gyakorlatot, csak utána folytasd az olvasást!)

Vajon a te kaleidoszkópodba milyen szemcsék kerültek? Színesek? Passzolnak? Fedik vagy karcolják egymást? Milyen mintázatokat rajzolnak ki? Fedezz fel minél többet! Hogy tetszik, amit látsz?

Ez a helyzet most kényszerű lehetőséget ad arra, hogy kaleidoszkóp mintázatainkat megnézzük. Ha van hozzá kedved, nézd most meg ezeket a szemcséket, a helyzeteidet! Ha készítettél rajzot, nézd meg, milyen színeket használtál? Mely színek tetszenek, melyek nem? Mit társítasz az egyes színekhez?

Majd átgondolhatod az egyes életterületeket:

Hogy vagy a sulival, ha tanulsz? Hogy érzed magad ott? Merre szeretnél tovább lépni? Vajon jó úton vagy efelé?

Hogy vagy az emberi kapcsolataiddal? Ki hiányzik a kinti térből? Hogy vagy azokkal, akikkel most ilyen szorosan együtt élsz? Kivel könnyebb, kivel nehezebb? Lehetne valamin javítani? Ha rajtad múlik, min változtatnál?

Hol, milyen térben vagy most? Ezt tekinted otthonodnak? Mennyire találod benne magad?

Mit teszel most magadért, az egészségedért? Mely szokásokat, hobbit tartasz fontosnak?

Ha tetszik, amit látsz, az fantasztikus! Tudatosan vagy ösztönösen önazonossá alakítottad az életedet. Élvezheted ennek szépségeit, ha nem az egész tetszik, hanem néhány részlete, vedd észre ezeket is! Éld meg, ami már megvan örömmel, szeretettel.

Majd nézz rá arra is, ami hiányzik, vagy nem annyira jó látni. Valószínűleg nehéz, és ha újra rendeződik az élet, talán újra távolabbra kerül majd, és nem is fog annyira nyomasztani. Választhatod azt is, hogy kivárod ezt az időt, és kibírod, de az itt és most amennyire más, annyi lehetőséget is tartogat a változásra. Különleges időszakokban a megszokott élet keretei fellazulnak, akár lehetőséget is adhatnak az átdolgozásra! Ha úgy érzed, érdemes meghatározni, milyen változásokat szeretnél véghez vinni, segít, ha konkrét lépéseket, terveket is megfogalmazol. Ha úgy tetszik, egyfajta „bakancslistát”, mi az, amire ez a helyzet most ráébreszt, hogy biztosan nem maradhat így. Kívánom, hogy úgy lépj majd tovább ebből az időszakból, ami számodra a legjobb!