A tesóim egész nap a gép előtt ülnek, barátokkal nem tudok találkozni, hogy lehet ezt kibírni? – Vörös Anna

 

Az összezártság nem jelenti azt, hogy nem vagyunk magányosak. Sajnálom, hogy úgy tűnik, hiába vannak ott a tesóid, éppen olyan távoliak, akár a barátaid.

A barátaiddal sajnos csak online tudsz beszélni, játszani. Van egy csomó internetes játék, vagy nézhettek együtt online adásokat – ezekből most végtelen a kínálat. A tesóidat, vagy a szüleidet megkérheted arra, hogy csináljatok valamit közösen. Jó, ha előre kitalálsz valami programot, úgy könnyebben rávehetők. Mondd el nekik, hogy jó lenne, ha együtt tudnátok lenni, mert hiányoznak.

Ha előre megtervezitek, hogy mikor, és mit fogtok csinálni, akkor kevésbé tudnak „kibújni” alóla. Tervezhetik úgy a teendőiket, hogy beleférjen.

Az is előfordulhat, hogy a nap nagy részében egyedül kell elfoglalnod magad. Ez járhat unalommal, amiből aztán fásultság, düh, szomorúság eredhet. Ezért próbálkozz még az unalom megjelenése előtt elfoglaltságot találni magadnak, mert ahogy jön az unalom, egyre nehezebb lesz felráznod magad. Tervezd meg a napodat. Találj újdonságot, hobbit, bármit, amiről úgy gondolod, hogy leköthet a szabadidődben. Ha sikerül értelmesen elütnöd az időt, gyorsabban fog telni.

A járványhelyzet sokunknak hozza azt a felismerést, hogy néha a programot, az örömöt magunknak kell megteremtenünk, mert van, amikor nincs lehetőségünk mások által feltöltődni. Ha ezzel a fajta magánnyal most meg tudsz küzdeni, akkor a járvány után is magabiztosabb leszel, hiszen már tudni fogod, hogy egyedül is képes vagy jól érezni magadat.

 

2020.04.15.

Vörös Anna