11 tipp, hogyan csináld végig nyugodtan a járványt – 6/4. rész

6)    Tanulj meg nemet mondani!

Lehet, hogy a koronavírus hamar és nagy mértékben válik idegesítővé számodra. De továbbra is ott lesz a médiában és ehhez majd hozzájönnek a tudósítások egy lehetséges recesszióról, aminek a sajtóban éppen mindenféle formában nagy feneket kerítenek. Engedd meg magadnak, hogy azt mondd, semmi kedved a vírusról vagy a gazdaságról beszélni. Húzzál egyértelmű határokat és tanulj meg nemet mondani. Csak akkor beszélj ezekről a témákról, amikor valóban ezt szeretnéd. Ha szembejön a téma, de nem érzed magadat rá késznek, vagy nincsen ahhoz kedved, hogy erről gondolkodjál, legyen egy kész mantrád, mondjuk „Az életem nincsen veszélyben. A legrosszabb, ami történhet velem, az a karantén. A jelenlegi óvintézkedések azt hivatottak megakadályozni, hogy a veszélyeztetett csoportok azonnal mind megbetegedjenek. Napi egyszer utánanézek, hogy a hétköznapjaimat bármilyen megszorítások érintik-e.” Kész! Akkor foglalkozz ezekkel a témákkal, ha valóban érdekelnek téged. Mondd el ezt a körülötted lévőknek is. A személyes határaidat csak akkor tudják figyelembe venni, ha egyértelműen kommunikálod őket.

 

7)    Kerüld a gúnyt és a csúfolódást!

Ha teljesen nyugodt vagy a témát illetően, ne figurázz ki másokat, akik nincsenek megáldva a te nyugalmaddal. Az újabb aggodalmaik a vírussal kapcsolatban a már meglévőkön felül jelentkeznek. És neked erről fogalmad sincsen. Nagyon egyéni, mikor kezd el valaki aggódni, vagy érzi magát egy helyzettől túlterheltnek. Aki a magánéletében vagy a munkájában már hetek óta egy megterhelően extrém helyzetben van, annak egyszerűen az aktuális változások lehet, hogy az utolsó cseppet jelentik a pohárban. Az aggódó emberek mindig több óvintézkedést tesznek, mint a nyugodtak. Ez persze önmagában se nem jó, se nem rossz. Talán nem élnek boldogabban, de elővigyázatosabban igen, és ez rendben van.

 

Ha teljesen higgadt vagy, akkor „de jó neked!” a szó legszorosabb értelmében, minden szarkazmust mellőzve. A gúny két szempontból sem a legjobb reakció: többet árt neked mint másoknak, és ezzel egy időben senkinek sem segít. Ha őszintén szeretnél másokat megnyugtatni, hallgasd meg az aggodalmaikat, vedd őket komolyan anélkül, hogy jóindulatú tanácsokkal árasztanád el őket. Különösen a párkapcsolatban vágynak arra az emberek, hogy inkább érzelmi támogatást és megértést kapjanak, mint tippeket.

(Folyt. köv.)

Vissza