11 tipp, hogyan csináld végig nyugodtan a járványt – 6/3. rész

4)    Próbálj meg együttérezni a másikkal

Értsd meg, hogy más emberek miért úgy viselkednek, ahogy. Senki sem azért halmozza fel az élelmiszert vagy a fertőtlenítő szereket, hogy ezzel a másikat büntesse vagy megtoroljon valamit. Krízishelyzetben az önvédelem nagyon ősi folyamatot indít be, ami soha nem rosszindulatból fakad, akkor sem, ha esetleg ezt te így érzed. Nem egoista zombik mászkálnak a szupermarketekben, akik hirtelen téged akarnak lekörözni, hanem ugyanolyan emberek, mint te a maguk szükségleteivel és félelmeivel.

 

„El akarnak valamit venni tőlem” – ez az egyik legártalmasabb gondolat, ami ezekben a helyzetekben eszedbe juthat. A többiek teljesen közömbösek irántad. Talán nem esik jól ezt gondolnod, ugyanakkor meggátolhatja azt az érzést, hogy valaki tudatosan valami rosszat akar neked. Érezz együtt a többiekkel, akármilyen nehezedre esik. És ha nem sikerül, akkor legalább szánd meg őket. Akik fenyegető veszély esetén szuperlatívuszokban gondolnak a megsemmisülésre és óriási mennyiségű élelmiszerrel barikádozzák el magukat, nagyon szenvednek, és a vásárlással ezen enyhítenek. Próbáld megérteni őket!

 

5)    A közösség érzése segít!

A krízishelyzetek ugyan mindig is inkább antiszociális tulajdonságokat aktiváltak az emberekben, azonban, és ez nagyon fontos, gyakran egymás felé fordulást is hozhat egy-egy ilyen periódus, szituáció. Bármilyen sok rossz is van az emberekben, szociális lények vagyunk és a szociális kapcsolatok erősítik pszichológiai ellenálló képességet, azaz a rezilienciát. Talán feltűntek a mélyebb beszélgetések? Mindenesetre én sosem beszélgettem ennyit a kollegáimmal, barátaimmal egzisztenciális félelmekről, mint az elmúlt hetekben. Ez összeköt minket és ennek gyógyító hatása van.

(Folyt. köv.)

Vissza