11 tipp, hogyan csináld végig nyugodtan a járványt – 6/2. rész

2. Csak annyi információt gyűjts, ami feltétlen szükséges

Kérdezd meg önmagad, mennyi információra van ténylegesen szükséged? Az aktuális helyzet előhív ugyanis egy morbid bűvöletet: végre történik valami, emiatt azonban a vezető hírek habzsolása még komoly hatással van rád. Tulajdonképpen bőven elég, ha naponta egyszer, egy konkrét céllal informálódsz: például, hogy megtudd olyan helyen mozogtál-e, ahol fennáll a fertőzés gyanúja, vagy kiadtak-e korlátozásokat arra a területre, ahol élsz, amik konkrétan téged is érintenek. Ez egy érett reakció világos céllal, amit ki lehet pipálni, amikor megcsináltad. Kerüld el, hogy az egyik hírt a másik után ontod magadra. Döntsd el, mikor és hogyan informálódsz.

Ha ez a zűrzavar a vírus körül érzelmileg megterhel, engedd meg magadnak, hogy csak a legszükségesebb információt szerzed be, hogy utána mással tudjál foglalkozni. A legjobb, ha nem bulvár oldalakon teszed ezt meg. Ugyan nem fogsz képeket találni emberekről, akik teljes védőfelszerelésben vannak, de ha erre a krízisre feszültséggel reagálsz, nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a képek meg fognak terhelni. Hagyd ezeket! Ezzel még nem veszed semmibe a jelen helyzetet, csak véded önmagadat és körültekintően bánsz az információval.

 

3. Gondolkodj, és csak utána vásárolj

Nagy készletek felhalmozása talán nem szükséges, de nincs megtiltva sem. Egy a fontos, gondold végig! Kérdezd meg magadtól, mit vársz ettől a lépéstől? Azért tennéd, hogy karantén idején mindened meglegyen? Lenne esetleg más megoldás is arra, hogy ellásd magad? Vagy csak a félelem hajt, hogy nem lesz már semmi a boltokban, mert mindenki más hörcsög módjára jól bespájzolt? Nagy különbség van a kettő között. Legyen számodra világos, miért raksz 5 kg száraz tésztát a kosaradba. Ne azért tedd, mert valamiért azt érzed, hogy szükséged van rá.

Pontosan figyeld meg a dolgokat: mit tesz veled, ha készletet halmozol fel? Megadja azt az érzést, hogy tettél valamit azért, hogy kikecmeregj a tehetetlenség érzéséből?  Ez a fő funkciója a „prepping”-nek: azok, akik sok energiát fektetnek a katasztrófára, összeomlásra való felkészülésre, így tudják csökkenteni a stressz- és a félelemszintjüket. Esetleg megterhel a készletek felhalmozása, mert egoistának érzed magad? Teljesen mindegy, hogy hangzik a válaszod: egyszerűen tudd, hogy mi a te válaszod! Ezt végiggondolni nagyon tudatos viselkedés, és az ellentéte a vak érzelemmel telített túlreagálásnak, akkor is, ha végül úgy döntesz, hogy kell az az 5 kg tészta.

(Folyt. köv.)

Vissza