Felnőttség

Felnőtté válni, felnőttként működni talán egyetlen korban sem volt olyan nehéz, mint napjainkban. Ahogy Polcz Alaine mondja az Élet Hit Lélek interjú kötetben, melyben Beer Miklóssal és Sajgó Szabolccsal beszélget:

??..sajnálom a mai társadalmat, az ifjúságunkat elsősorban. Mindentől meg akarjuk óvni őket, ami szomorú, fájdalmas lehet, és éppen ezzel tesszük kiszolgáltatottá. ?

Kiszolgáltatottá, mert kiszolgáltatottak vagyunk a fogyasztói társadalom örömelv alapú túlhajszoltságától, a káosz támadásaitól.

kaosz

Hogy hogyan  is működik ez  és miként működhetne másképpen?

Bővebben: Felnőttség bevezető

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ?majd a szakember megmondja?, azonban a saját életünk legkompetensebb szakértői mi magunk vagyunk: ezért olyan nagy erejűek a személyes élmények, felismerések, ráébredések!

Ha valaki megtisztel bennünket a személyes történetével, az többeket továbbsegíthet saját útjukon, elakadásaikon, problémáikon.

Szeretettel várjuk olvasóink történeteit vagy akár az olvasottak keltette benyomásait, melyeket a Felnőttség menü (baloldalt) Velünk történt: menüpont -> Saját történet beküldése almenüben található kérdőív segítségével juttathatnak el hozzánk. (A menüpont csak regisztrált felhasználók számára érhető el!)

A beküldött történetekből szakembereink válogatnak és megjelenítik a honlapon - természetesen az Önök hozzájárulásával.

"kell egy hely..."

Sok igazság van abban, amit a Padlásban Sztevanovity Dusán írt, azaz hogy

?kell egy hely, hol minden szólam hallható, hol minden szellem látható...?

Nekem is szükségem volt egy ilyen csendes, befelé figyelős helyre. Helyre és időre, ahol megállhatok levegőt venni, ahol elmélyülhetek egyfajta belső munkában. Egy hely, ahol biztonságos környezetben tapasztalhatom  meg azokat a lehetőségeket, megoldásokat, melyeket önismerettel, őszinteséggel, a konfliktusokkal való szembenézéssel fedezhetek fel magamnak.

Számomra két év alatt ilyen biztonságos, őszinte hellyé lett a polányi Női Tábor.
táborhely

Bővebben: "kell egy hely..."

"Ha tudtam volna!" -életútelágazások nagy kérdései

"Ha tudtam volna,...ha mondta volna valaki!"

18 éves pszichoterapeutai tapasztalatom vezetett amikor ezt a témát választottam KIEMELT TÉMAKÉNT !

Oly sokszor hallom munkám során életutak, nagy sorsfordulók meghallgatása közben ezt a szófordulatot:Ha tudtam volna,  .. ezt nem mondta nekem senki,...nem voltam felkészülve rá, ...sejtelmem sem volt róla,....ha mondta volna valaki!

Persze tudjuk, hogy a dolgok befogadására "halló fülekre, látó szemekre" van szükség,és ehhez bizonyos  figyelmi készenlét , témára irányultság is kell.Ki ne élte volna át azt a tapasztalást, hogy valamiről amit észrevett, meghallott, vagy meglátott kiderült, hogy már régen jelen volt, csak ő éppen eddig elment mellette.

Gyakori, hogy döntéseink, választásaink után már nyakig a változás folyamatában eszmélünk rá arra, hogy a működő valóság nagyon eltér elképzeléseinktől.Sokszor hallom,

• hogy egy hivatásában sikeres nő életébe megérkező várva-várt anyaság mennyire felborít minden elképzelést.
  • egyre gyakoribb az is, hogy  férfiak számolnak be arról, hogy "a média nem így festi le az apaságot :Apává lenni....,hogyan kell?
  • hogy a felnőttség nagy kérdéseiben, mint életcél....,önértékelés.....,prioritások....., munkaidő-otthon töltött idő....,pénzkeresés-egymásra figyelés.......,barátok......,  idősödő szülők...stb. szinte mindenki találkozik ezzel témával:"...Ha tudtam volna!"
Azért indítom útjára ezt az interaktív kiemelt témát, hogy együtt többet tudjunk kihozni lehetőségeinkből, mint ki-ki egyedük bolyongva.Megosztok olvasóimmal terápiás kapcsolatokban feldolgozott újabb és újabb helyzeteket,és kérem küldjenek önök is élettapasztalatokat, kérdéseket.Ha segítséget kérnek, és beküldik  elérhetőségüket,  ehetőségeim szerint mielőbb válaszolok.Ha jelzik hozzájárulásukat akkor a közösen olvasható felületre  válogatásokat megjelenítve szakember, és laikus együtt tudhatunk meg egyre többet,és többet kiemelt témánkról!

"A félelem miatt nem merem megtenni..."

Egy 50 éves, visszahúzódó hölgy annak nyomába eredt, hogy megkeresse félelmei gyökerét.

Munkánk során "a félelem miatt nem merem megtenni, aztán csalódott vagyok...!" kérdéskört tártuk fel, amikor egy gyerekkori emlék jutott eszébe:

"Gyerekkoromban állandó vita volt, hogy nem köszönök.

Találkoztunk valakivel, és én nem tudtam mit akarnak (Apu, Anyu tőlem), csak azt tudtam, hogy valami nem jó, hogy valamit kéne csinálni és hogy nem vagyok jó.

Minél többet szidtak érte, annál nagyobb rémület fogott el, amikor találkoztunk valakivel...

8 éves lehettem, amikor egy ismerős néni vigyázott rám és két lányával együtt mentünk valahova az utcán. Jött szembe valaki,... engem megint elfogott a szokásos rémület. Mire a néni így szólt hozzám "Mondd szépen: Kezit csókolom!"

Mondtam, és megdícsért, milyen szépen köszöntem.

Így tudtam meg, mit is akarnak tőlem. Nagyon jó volt!"

A történet tanulságai:

1. Felnőttként gyakran eszünkbe sem jut, hogy a gyermekeinknek milyen nehéz lehet a mi felnőtt szabályrendszereinkkel telebástyázott világunkba eltalálni, hogy lehet, hogy nem az akarat hiányzik az együttműködéshez, hanem egyszerűen nem érti a gyerek, mit is várunk el tőle.
  2. Milyen egyszerűen tudta megoldani egy kívülálló azt, ami oly régen nem sikerült családon belül.
  3. Egy ilyen apró élmény is ott lapul bennünk még sok-sok év múlva is.

Asszertív jogok listája //WHO

Gondolatébresztőnek álljon itt az asszertív jogok listája, melyben szakemberek éllítoták össze az emberi kommunikáció nagy fókuszainak listáját:
  1. Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled.
  2. Jogod van ahhoz, hogy kifejezhesd saját érzéseidet, véleményedet.
  3. Jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak, és komolyan vegyenek
  4. Jogod van ahhoz, hogy megállapítsd, mi fontos neked, és mi nem
  5. Jogod van ahhoz, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudat éreznél.
  6. Jogod van ahhoz, hogy kérjed, amit szeretnél.
  7. Jogod van ahhoz, hogy amiért fizetsz, azt meg is kapd.
  8. Jogod van ahhoz, hogy információkat kérj szakemberektől.
  9. Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el, és viseld a következményeit.
  10. Jogod van ahhoz, hogy ne képviseld az érdekeidet.
  11. Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményedet.
  12. Jogod van ahhoz, hogy megbetegedj.
  13. Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: nem tudom: