Felnőtté válás

?Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
  havas telet és hosszu-hosszu őszt,
  lehet-e némán téát inni véled,
  rubin-téát és sárga páragőzt?
?

Amíg 6 évesek nem leszünk, minden év sokkal tovább tart, mint amilyen hosszú. (Vagy hosszabb, mint ameddig tart.) Azután iskolás korunkra azt vesszük észre: egy év pontosan egy év. Iskola-időszakban és nyári szünetben mérhető, sőt, ha elhisszük, hogy az eredményessége is leírható számokkal, akkor a bizonyítványunk éppúgy visszahat az énképünk alakulására, ahogy a születésnapi tortáink gyertyamennyisége az életkorunkra.

Ám az úgynevezett nagykorúságunkkal, minden jól ismert szabály megkérdőjeleződik, ráadásul az idő is megbolondul. Munkanapok jönnek, céltalan lébecolás vagy szemeszterekre osztott egyetemi évek ? szinte lényegtelen, abból a szempontból, hogy egyre inkább sejtjük, ha nem is értjük: tényleg nem élünk örökké. Ami addig végtelennek tűnt, már elképzelhető végesnek. A kígyónak előtűnik a farka, és azt hallottuk, ez nem olyan visszanövős... Elhessegetjük persze, vagy továbbra is iróniával idézzük az időről szóló közhelyeket, de már késő: választanunk kell, gyerekként élünk tovább, vagy hozzáfejlődünk az életkorunkhoz. Ez utóbbi a nehezebb, annál is inkább, mert mire megszokjuk, éppen hány évesek vagyunk, már a következőt kellene szokni, és ez így megy, egyre és egyre gyorsabban?

De mit is jelent valójában felnőni? Hogy magunk intézzük a pénzügyeinket? Hogy egyedül élünk? Vagy éppen párban? Hogy elfelejtünk játszani, és nem tudunk többé csak úgy létezni, anélkül, hogy ne hívjuk wellnessnek, relaxálásnak vagy valami kipihenésének (két kötelességteljesítés között?) Nem hinném.

Sokkal inkább azt, hogy:  az ember megtanul választani. Már nem csak a csoki és az eper fagyi közt, hanem akár kizárólag rossz lehetőségek sűrűjében evickélve. Olyan döntéseket tud meghozni, amilyeneket korábban áthárított másokra (a felnőttekre), sőt, képes elfogadni a választásokkal járó veszteségeket.

?Az meglett ember, akinek / szivében nincs se anyja, apja, / ki tudja, hogy az életet / halálra ráadásul kapja ? ? írja József Attila. Aki átéli, hogy egyedül van a világban (akkor is, ha élnek a szülei, bízik a társában, sőt, akkor is, ha hisz Istenben), átéli, mégsem bolondul bele: felnőtt. Nem függ többé társtól, szőranyától. Mert ha nem is magányosan, de egyedül születünk és halunk meg, akárhányan vannak még velünk.

Bővebben: Bevezető

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ?majd a szakember megmondja?, azonban a saját életünk legkompetensebb szakértői mi magunk vagyunk: ezért olyan nagy erejűek a személyes élmények, felismerések, ráébredések!

Ha valaki megtisztel bennünket a személyes történetével, az többeket továbbsegíthet saját útjukon, elakadásaikon, problémáikon.

Szeretettel várjuk olvasóink történeteit vagy akár az olvasottak keltette benyomásait, melyeket a Felnőtté válás menü (fent baloldalt) Velünk történt: menüpont -> Saját történet beküldése almenüben található kérdőív segítségével juttathatnak el hozzánk. (A menüpont csak regisztrált felhasználók számára érhető el!)

A beküldött történetekből szakembereink válogatnak és megjelenítik a honlapon - természetesen az Önök hozzájárulásával.