Felnőtté válni, felnőttként működni talán egyetlen korban sem volt olyan nehéz, mint napjainkban. Ahogy Polcz Alaine mondja az Élet Hit Lélek interjú kötetben, melyben Beer Miklóssal és Sajgó Szabolccsal beszélget:

??..sajnálom a mai társadalmat, az ifjúságunkat elsősorban. Mindentől meg akarjuk óvni őket, ami szomorú, fájdalmas lehet, és éppen ezzel tesszük kiszolgáltatottá. ?

Kiszolgáltatottá, mert kiszolgáltatottak vagyunk a fogyasztói társadalom örömelv alapú túlhajszoltságától, a káosz támadásaitól.

kaosz

Hogy hogyan  is működik ez  és miként működhetne másképpen?

Összegyűjtöttem, és összefűztem néhány lámpásként útmutató üzenetet:

?Amíg az öröm olyan elszigetelt élményekből fakad, melyek nem kapcsolódnak össze egymással értelmes egésszé, addig sérülékenyek vagyunk a káosz támadásaival szemben.?

Csíkszentmihályi Mihály: Flow

Sokunknak ismerős az az élmény, amikor akár nagyon fontos és jó elhatározások egymás után hullanak ki az időhiány rostáján. Amikor kéne, de nem tudom éppen a sok lehetőségből, elvárásból, igényből vajon melyiket is csináljam. Amikor a hivatás (jobb esetben, de lehet, hogy csak a pénzkeresés a megélhetéshez), a karrier, a szülői feladatok (oly sokszor egyedül maradva), a családi örömök és terhek (hol, kivel, mikor, hogyan?), baráti kapcsolatok, programok annyira széthúznak minket, hogy képtelenek vagyunk átlátni, felvállalni a feladatainkat, és csak sodródunk, miközben egyre kevésbé érezzük a kapcsolatot a belső hangunkkal, a belső egyensúlyunkkal, önmagunkkal.

? Az embernek harmóniában kell élnie önön természetével! Ehhez előbb meg kell ismernie önmagát, majd a felismert igazsághoz kell igazítania az életét!?
                        Carl Gusztav Jung

A felismert saját igazságok segítenek megtalálni egyéni céljainkat és ezeket a célokat fontossági sorrendbe rendezni, hogy megtaláljuk életünk értelmét!

?Az élet értelme maga az értelem. Bármi legyen is az, bárhonnan jöjjön is az egységes cél az, ami értelmet adhat az életünknek.?
                        Csíkszentmihályi Mihály: Flow

?Izgalmas kérdés hogyan tud valaki azonosulni a saját személyiségével, a saját létével, a saját sorsával. Hogyan tudja elfogadni , felelősen azt????....... A legtöbb esetben úgy érzem, hogy egymást tudjuk segíteni, egy-egy szó, tekintet, kézfogás sínre tudja tenni a másikat. Itt van a nagy felelősségünk egymás iránt, hogy észre tudjuk venni kinek van szüksége támaszra , egy kis bátorításra.?
                    Beer Miklós: Élet, Hit, Lélek

Sokszor egy apró gesztuson múlik, gyakran a hely, idő, alkalom hiányzik, hogy megtaláljuk azt a bizonyos belső hangot, ami elvezet céljaink harmóniába rendezéséhez.

?A cél eléréséért meg kell küzdeni, a szándéknak cselekedetté kell válnia Ez az, amit a célok eléréséhez szükségel elszántságnak nevezünk.?
                        Csíkszentmihályi Mihály: Flow

?Amikor egy fontos célért kellő elszántsággal küzdünk, és a különböző  általunk végzett tevékenységek egységes áramlatélménnyé kapcsolódnak össze, akkor a tudatban a harmónia válik az uralkodó állapottá. Ha valaki ismeri saját vágyait, és céltudatosan dolgozik azért, hogy elérje őket, akkor érzései, gondolatai és cselekedetei egybevágnak, egységet alkotnak egymással, és ezzel eléri a belső   harmónia állapotát.?
                        Csíkszentmihályi Mihály: Flow

???..az intelligens ember arról ismerszik meg, hogy a számára hátrányos helyzetet is előnyére képes fordítani. Ami földre nyomná, az is emeli???Minden helyzetben benne van e lehetőség, hogy az élet felé legyen kapu.?
                        Sajgó Szabolcs: Élet, Hit, Lélek

lélek

?Ha valaki harmóniában él önmagával akkor nem számít, mit csinál, mi történik vele, nem fogja energiáját kétkedésre , sajnálkozásra, bűntudatra és félelemre vesztegetni, hanem mindig hasznosan alkalmazza.?
                        Csíkszentmihályi Mihály: Flow
Persze, a ?mindig? igen magas igény, legtöbben megelégednénk a többnyire céljainknak megfelelő működéssel, hogy minél gyakrabban lehessünk a harmónia, ?a rendben vannak a  dolgaink úgy, ahogy élünk? állapotában.

Tessely Karolina dr.